Islandes jūras ķemmītes
Islandes jūras ķemmītes (Latīniski: Chlamys Islandica) ir vienas no garšīgākajām, svaigākajām un dabiskākajām, kādas ir iespējams iegādāties.
Katru rītu, sezonas laikā (no septembra līdz martam), laivas iziet ķemmīšgliemeņu zvejā, un ir atpakaļ ar lomu ap plkst.14.00. Ķemmītes liek svaigā ūdenī, lai tās atveras. Tās tiek apstrādātas ar tvaiku un individuāli sasaldētas 24 stundu laikā pēc nozvejas.
Islandes jūras ķemmītes NAV apstrādātas ar ķīmiskām vielām. Tām NAV izmantoti polifosfāti vai citas ķīmiskas vielas, lai uzlabotu krāsu vai padarītu ķemmītes smagākas.
Islandes jūras ķemmītes aug savvaļā, un to garšu veido jūras zāles, kurās tās aug. Tā ir maiga un nedaudz saldena, kas ir raksturīga tikai Islandes jūras ķemmītēm.
Jūras ķemmītes ir vērtīgākie moluski, jo tajos praktiski nav tauku un ir ļoti daudz olbaltumvielu. Tās ir labs proteīna, selēna avots un bagātas ar mikroelementiem – jodu, dzelzi, kobaltu un B12 vitamīnu.
Saldētas ķemmītes atkausē, nepieciešamo daudzumu ieliek maisiņā un tad aukstā ūdenī. Pieredzējuši kulināri ķemmītes mēdz atkausēt, ieliekot tās ūdens un piena maisījumā. Tās var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā - gan salātos, gan siltajos ēdienos u.c. Pavāri iesaka tās apvārīt, tvaicēt, sautēt, kaltēt vai ēst svaigas.
NODERĪGI: Savvaļas jūras ķemmīšu uzturvērtība un minerālvielu daudzums ir atkarīgs no to izmēra. Jo mazāka ir ķemmīte, jo jaunāka un minerālvielām bagātāka.