Auksto ūdeņu garneles
Tās dzīvo aukstajos Atlantijas okeāna ūdeņos pie Islandes krastiem, dziļumā no 20 līdz 1300 metriem.
Parasti garneles ( Latīniski: Pandalus borealis) sasniedz 10-12 cm garumu, bet dažreiz tās var sasniegt
pat 16 cm garumu. Garneles ir labs taukos šķīstošo vitamīnu A, E, D un
B12 vitamīnu avots.
Islandes vienreiz saldētās okeāna garneles no pārējām atšķiras ar to, ka
augušas dabiskā okeāna vidē un ir saldētas tikai vienu reizi, tādēļ
glazūras procents tām ir neliels.
Kāda
atšķirība starp vienreiz un divreiz saldētām garnelēm?
Lielākais apjoms, ap 80- 90% Ziemeļatlantijas garneļu, kas tiek zvejotas Islandes ūdeņos, ir divreiz saldētas. Tikai 10 – 20% ir saldētas vienreiz. Tas notiek tā:
Divreiz saldētas garneles
Tiek zvejotas ar
zvejas traleriem un masveidā tūlīt sasaldētas uz kuģa. Tālāk apstrādes uzņēmumā
tās atlaidina ļoti siltā ūdenī, tad notīra čaulas, tad vāra vai tvaicē, tad
sasaldē vēlreiz ar dziļo saldēšanas metodi un iepako.
- Plusi:
tās ir pietiekami svaigas, tām gandrīz pilnīgi nav smaržas.
- Mīnusi: bezgaršīgas, jo procesos tiek lietots liels ūdens daudzums, bez aromāta,
pacietas. Aromāta dēļ vairāki pavāri ļoti maldīgi izvēlas divreiz saldētās
garneles, kuru uzturvērtība ir daudz zemāka nekā vienreiz saldētajām garnelēm.
Nemaz nerunājot par vairāk nekā divreiz saldētajām.
No taupīguma viedokļa, divreiz saldētas garneles atlaidinot un gatavojot zaudē vairāk šķidruma. Tātad, pat, ja tirgū esošajām garnelēm uz iepakojuma minēta 10-12% ledus glazūra, tad patiesais zaudējums pēc atlaidināšanas jārēķina ap 20 – 25%.
Vienreiz
saldētas garneles
Lai saglabātu
optimālu svaigumu, nozvejotās garneles tiek atvēsinātas ledū (garneles un ledu
klāj kārtām) uzreiz pēc nozvejas un krastā nogādātas svaigas. Tur apstrādes
uzņēmumā tās nekavējoties tiek tīrītas, šķirotas pēc lielumiem, tvaicētas,
saldētas ar dziļo saldēšanas metodi un iepakotas.
Tāpēc vienreiz
saldētajām Ziemeļatlantijas garnelēm ir vairākas priekšrocības:
- Dabisko
svaigo garneles garšu jūs sajutīsiet tikai gadījumā, ja Ziemeļatlantijas
garnele būs vienreiz saldēta. Protams, pirmajā mirklī jūs sajutīsiet arī stiprāku aromātu, kas ir
tikai normāla parādība, ja runājam par jūras radībām.
- Vienreiz
saldētas garneles būs mīkstas un maigas, tai pat laikā, ar stingru struktūru.
- Svara zudumi būs mazāki, salīdzinot ar divreiz saldētajām garnelēm, jo patiesībā tos veidos tikai ledus glazūras daudzums, kas nokusīs. Glazūra ir nepieciešama, lai garneles saldētavā neizžūtu. Ja ir minēta ledus glazūra 10-12%, tad arī zudumiem ir gandrīz tikpat.